Sistem Pendidikan Negara

pendidikan.jpgArtikel sambungan dari Sekolah oh Sekolah ….

Adakah sistem pendidikan negara effektif dalam usaha melahirkan modal insan dalam persekitaran minda kelas pertama? Saya rasa jika sistem pendidikan negara tidak dirombak adalah sukar untuk melahirkan modal insan yang boleh beradu di pentas global. Bukan sistem yang berorientasikan peperiksaan, budaya suka menghafal dan masalah guru kurang terlatih juga didakwa membelenggu dalam usaha menghasilkan modal insan yang berkualiti.

Saya rasa, dan saya juga pernah melaluinya sebelum ini. Sewaktu di sekolah rendah semuanya dikehendaki menghafal. Sebagai contoh, rukun negara. Kesetiaan kepada raja dan negara. Apa maksudnya? Tak tau. Keluhuran perlembagaan. Apa maksud perlembagaan? Tak tau. Merdeka! Apa maksud merdeka? Tak tau. Jadi jika semua solan dijawab sebagai ini, macam mana dengan mutu pendidikan negara kita dan tidak mungkin untuk melahirkan modal insan di tahap global. Kaedah pengajaran sepatutnya mencetuskan idea baru dan budaya mencipt, bukannya meniru orang lain. Ini bergantung kepada inisiatif dan kreativiti seseorang guru.

Apabila disoal, kita mesti memberi jawapan yang rasional, logik dan menunjukkan yang kita ada pengetahuan. Jikalau kita hanya mengulangi apa yang disebutkan oleh orang lain, itu bukan pendidikan. Jika padangan ini diterima, maka ini tidak menjadi satu kejutanlah, jika sistem pendidikan negara melahirkan graduan yang gagal memperolehi pekerjaan dan ia berlaku dalam keadaan guna tenaga hampir penuh, disamping negara menerima ribuan pekerja asing.

Persoalannya: Mampukah guru sedia ada dan korikulum sekolah melahirkan modal insan yang memacu Malaysia ke arah negara maju yang kini tinggal hanya 12 tahun?

Mungkin kita lebih mengutamakan pengurusan di dalam institusi pendidikan daripada pendidikan. Kerana apabila kita sebut tentang pendidikan, maksudnya institusi pendidikan kita boleh dari masa ke semasa menyumbangkan idea baru. Perubahan kokurikulum juga merupakan perubahan yang berterusan. Mana-mana sistem pendidikan pun, kita tidak boleh menetapkan sistem korikulum tersebut. Korikulum mesti diubah secara berterusan. Ini adalah perkara biasa bagi setiap sistem, sistem diperbaiki

Pin It

6 thoughts on “Sistem Pendidikan Negara

  1. Najib Mohamed February 24, 2010 at 8:16 pm - Author

    welcome.. saya bukanlah seorang guru tetapi sewaktu masa dahulu saya merupakan seorang pelajar. Dah besar baru tahu, ada kekurangan. Sememangnya pendidikan merupakan prioriti pertama saya, dengan sistem pendidikan yang bersesuaian dapat melahirkan modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang..

    Saya seorang Usahawan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>