Seminar, seminar dan seminar. Bayarannya mahal pulak itu, bukan RM100 ke, RM200 tetapi kadang-kadang mencecah ribuan ribu ringgit. Pada pendapat anda, berbaloikah untuk berbelanja sejumlah wang sedemikian? sedangkan kita boleh memperolehi informasi yang kita perlukan di internet (PERCUMA!) dan juga buku (MURAH!).

Internet telah mengubah kehidupan manusia. Kita hidup di zaman informasi. Kalau dulu, seorang penjual boleh asyik bercakap mengenai produknya dari A sampai Z tanpa ditegur, tetapi sekarang pengguna lebih tahu. Jadi, cakap sahaja tidak akan berhasil. Semuanya akan beralih ke internet. Mencari penyelesaian untuk semua.

Sudah tentu, ada yang mengatakan, buat apa pergi seminarnya, jika saya sudah membeli bukunya dan membaca blognya setiap hari. Sama juga yang dicakapnya. Sama juga diajarnya. Sebenarnya, anda silap.

sifukomputer

Bagi saya, saya pergi ke seminar adalah perkara yang penting untuk mempelajari sesuatu. Mugkin saya sudah terbiasa dengan cara pengajaran yang tradisional. Pergi ke kelas, dengar guru bercakap, tulis nota, tak paham angkat tangan, dapat jawapan yang saya inginkan. Sebenarnya ini semua, back to basic, hubungan sesama manusia. Eye contact, body gestures membuatkan pembelajaran lebih aktif dan effektif.

Kedua, sudah tentu kita akan mendapat teknik-teknik yang terkini yang belum diajar atau dikongsikan di laman web. Jadi, segala informasi yang RAHSIA, BERHARGA, STRATEGI TERBARU, sudah tentunya boleh didapati sekiranya anda pergi ke seminar.

Ketiga, tanpa anda sedari anda mempunyai mentor. Tunjuk ajarku sifu. Sudah tentunya anda pergi ke seminar idola anda. Jika anda terlibat di internet, anda pergi ke seminar IK, anda minat hartanah, anda pergi ke seminar Azizi Ali dan macam-macam lagi seminar.  Anda bertanyakan soalan, jadi anda telah mendapat nasihat daripada seseorang yang pakar dalam bidang tersebut. Nasihat ini sudah tentunya tidak akan terdapat di internet malah di buku walaupun bahan informasinya ada di sana.

Azizi Ali cakap, dia baca 500 buah buku untuk menjadi jutawan. 500 buah buku untuk mendapat segala informasi untuk jadi jutawan. Tetapi, adakah anda tahu bagaimana untuk mengaplikasi teknik-teknik di dalam buku tersebut? Bila masanya? Apa langkah seterusnya? Apa perlu anda buat? Jadi, anda perlukan mentor yang berikan nasihat!